Pensioen leeftijd

De pensioenleeftijd wordt steeds later bereikt. Er wordt zelfs verwacht dat we over een paar jaar moeten doorwerken tot 70 jaar. Het is sowieso al zeker dat een grote groep in ieder geval tot 67 jaar moet doorwerken. Wanneer je dit niet wilt kan je altijd zelf beslissen wanneer je met pensioen gaat, maar het is dan wel handig om een aantal dingen af te wegen.

Eerder stoppen met werken

Wanneer je eerder stopt met werken, dan heeft dit duidelijke gevolgen voor je pensioen. Je bouwt namelijk minder pensioen op, aangezien je van plan bent om eerder te stoppen met werken. Wanneer je langer doorwerkt dan bouw je automatisch ook meer pensioen op en krijg je dus iedere maand een hoger bedrag. Eerder stoppen met werken kan natuurlijk, maar het is wel handig om een plannetje te maken. Je wilt namelijk niet met te weinig inkomsten zitten. Het is ook handig om met andere zaken rekening te houden zoals het nabestaandenpensioen. Dit is een pensioen voor als je partner komt te overlijden. Je bouwt dit op, ook als je geen partner hebt. Wanneer je met pensioen gaat dan pas mag je beslissen wat je er mee doet. Je zou het kunnen behouden voor je partner, maar als die voldoende pensioen heeft dan kan je het nabestaandenpensioen ook inruilen tegen meer ouderdomspensioen. Wanneer je geen partner hebt dan wordt het pensioen automatisch ingeruild voor dit pensioen en ontvang je dus iedere maand wat meer. 
Eerder stoppen met werken is natuurlijk ook mogelijk wanneer jij een flinke buffer hebt opgebouwd.  Ben jij ondernemer en heb jij jouw bedrijf verkocht of heb jij veel vastgoed? Dan kan je dit zien als je pensioen, je kunt dan eerder stoppen. Je kunt dan nog jaren genieten van het leven en leuke dingen doen met het geld dat je tijdens je carriere verdiend hebt.